Дженніфер Еністон (Jennifer Aniston)

Американська актриса Дженніфер Еністон стала знаменитою у 1990-ті роки за її роль Рейчел Грін у популярному комедійному серіалі "Друзі". За цю роботу вона отримала премію "Еммі" та нагороду "Золотий глобус". Впродовж всієї своєї кінокар'єри Дженніфер зібрала цілу низку з більш ніж двох десятків престижних нагород.

Еністон знімалася в різноманітних голлівудських фільмах, переважно в комедіях - "Брюс Всемогутній" (Bruce Almighty), "Офісний простір" (Office Space) , "Ходять чутки" (Rumor Has It), романтична комедія "А ось і Поллі" (Along Came Polly), та "Розлучення по-американськи" (The Break-Up), а також, хоч і не часто, у фільмах інших жанрів - фільм жахів Лепрекон (Leprechaun) 1993 року, триллер "Ціна зради" (Derailed). Останні з робіт Дженн, відомі українському глядачеві - комедія "Марлі і я" (Marley and Me) та романтична комедійна стрічка "Обіцяти - ще не одружитись" (He's Just Not That Into You).

Майбутня американська знаменитість Дженніфер Джоанна Еністон (Jennifer Joanna Aniston) народилася 11 лютого 1969 року в містечку Шерман Окс, (штат Каліфорнія, США) у родині акторів Джона Еністона й Ненсі Дов. У Дженніфер є два брати - Джон Мелік та Алекс Еністон. Батько майбутньої актриси народився на острові Крит у Греції і при народженні носив ім'я Янніс Анастассакіс (Yannis Anastassakis) та після переїзду до США вирішив спростити свої дані до більш звичного для американського вуха Джон Еністон. В той же час дідусь Дженніфер по материнській лінії, Гордон МакЛін Дов, мав шотландске та англійське коріння, а її бабуся по материнській лінії, Луіза Ґріеко, походила з італійської родини. Неабиякий вплив на виховання дівчинки мав і її хрещений батько - син грецьких емігрантів актор Арістотеліс "Теллі" Савалас (Aristotelis Savalas), який був найкращим другом її батька.

У п'ятирічному віці Дженніфер провела цілий рік з батьками у Греції, звідки сім'я повернулася до Америки - у Нью-Йорк, де на батька чекала робота в кіно, він тоді знімався у мильній опері "Любов до життя" (Love of Life), а згодом родина була змушена переїхати за ним у Лос-Анджелес, де проходили зйомки чергового "мила" - "Дні нашого життя" (Days of our Lives). Мати дівчинки тим часом укладала контакти, підробляючи як модель, але постійні фінансові проблеми сім'ї це не вирішувало. Коли Дженніфер виповнилося 9 років, її батьки розлучилися і дівчинка залишилася з матір'ю у Нью-Йорку, але часто їздила до батька у Лос-Анджелес, де він продовжував зніматися в серіалах, згодом вдруге одружився з актрисою Шеррі Руні, і подарував Дженніфер зведеного брата - Александра.

Коли Джен виповнилося 11 років вона записалася до драматичного гуртка школи Рудольфа Штайнера. Там з'ясувалося, що дівчинка дуже непогано малює, та перемогло бажання бути акторкою, бути схожою на татка - навіть те, що одна з її картин потрапила до нью-йоркського музею "Метрополітен" не переконало дівчинку розвивати свій художній талант. Через постійні хвилювання з приводу розлучення батьків, їх нетерпимість одне до одного та спроб дівчинки їх примирити, в навчанні вона не виявила особливих помітних успіхів, зате набула принаймні одного палкого фаната свого таланту - свого молодшого брата, бавлячись з яким вона влаштовувала майстерні сценічні виступи своєї Барбі.

Згодом Еністон продовжила професійне навчання у нью-йоркській школі акторської майстерності Фіорелло ЛаҐардіа - High School of Music & Art and Performing Arts, більш відомої як "Школа Слави" на Мангеттені, де їй прищепили справжню пристрасть до мистецтва. В той же час Дженні не цуралась і звичних для підлітка речей - наприклад тоді вона фанатіла від гурту Дюран Дюран (Duran Duran) і одного разу навіть провела ніч під готелем, де відпочивали виконавці,  з надією хоч  одним оком побачити свого кумира Саймона Ле Бона. В 14 років Дженні бігала на побачення з панком і сама намагалася бути схожою на панків - високо голила волосся над вухами, обчіплювалася цілою купою сережок, скобок та браслетів і вдягалася у все чорне. Пізніше, озираючись назад, вона зізнавалася, що ніколи не любила панк-музику, їй більше подобався Ван Моррісон та Аеросміт, а весь цей спектакль був спрямований на привернення уваги  своїх батьків та чергову спробу їх об'єднати хоча б тривогою за доньку.

Успішно закінчивши акторську школу у 1987 році, Дженніфер розпочала пошук роботи. Спочатку вона брала участь в радіо-шоу Говарда Стерна одночасно шукаючи щось більш перспективне, та з цим були проблеми - Еністон не надто відповідала стандартам краси, мала ледь помітну та все ж косоокість. На додачу Джен страждала від нестачі впевненості в собі завдяки рідній матері, яка казала, що у її доньки занадто тонкі губи і повністю відсутні вилиці, тож Дженні постійно намагалася тоннами косметики виправити ці уявні недоліки, аж поки нові друзі не сказали, що вона була би кращою без такої штукатурки.

Так, переборюючи різні проблеми, Дженніфер шукала свій шлях до великого кіно. Спочатку їй підвернулася робота в декількох бродвейських постановках - "Для любого життя" (For Dear Life) і "Танцюючи на могилі шахматиста'" (Dancing on Checker's Grave). Влітку 1989 року Дженні склала резюме, приписавши собі ще кілька постановок в яких насправді не брала участі, і вирушила до батька в Лос-Анджелес на пошуки багатообіцяючих прослуховувань. Ще не маючи гідних заробітків на сцені, для матеріальної підтримки Дженніфер змушена була працювати одночасно в декількох місцях з неповним робочим днем - у тому числі виконувала роботу велокур'єра та займалася телемаркетингом.

Та попри відсутність досвіду першу роль в Голлівуді Еністон отримала досить швидко - у комедійному телевізійному серіалі "Моллой" (Molloy). Згодом вона потрапила у фільм "Табір Кукамонга" (Camp Cucamonga) та серіалу "Ферріс Бюллер" (Ferris Bueller), який через низькі оцінки глядачів був закритий після першого сезону. Молода актриса тим часом була змушена задовольнитися невеликими роботами у телесеріалах "Квантовий стрибок" (Quantum Leap) та "Голова Германа" (Herman's Head).

Наступний 1993 рік став дабютом Дженніфер на великому екрані - побачив світ фільм "Леприкон" (Leprechaun), підлітковий фільм жахів заснований на ірландській міфології. Маленький злий карлик, який своєрідно сприймав бажання тих, хто крав його золото, настільки сподобався глядачам, що стрічка з бюджетом, який не дотягував до мільйона доларів, в перші вихідні прокату повернула бюджет тричі і започаткувала цілу кіносерію, котра на даний момент налічує вже шість частин.

1994 рік приніс Дженніфер другий приречений проект - серіал "Muddling Through", який спершу було відкладено, а після випуску закрито на десятій серії через низький рейтинг. Поки серіал лежав на поличці молода актриса продовжувала свої пошуки - ходила на різні проби та кастинги. Зрештою Джен мала б подякувати долі за закриття "Muddling Through" , адже якби вона виявилась задіяна в ньому трохи довше, то так і не отримала б можливості потрапити в проект, який змінив все її життя - серіалу "Друзі" (Friends). Після кількох проб на роль Моніки Ґеллар Дженніфер змогла переконати творців фільму, що їй, як нікому іншому, найбільше пасує роль безтурботної Рейчел Ґрін, яку мала зіграти Кортні Кокс. В результаті саме Дженніфер виконувала цю роль протягом усієї тривалості серіалу з 1994 по 2004 роки.

Впродовж 10-річних зйомок в "Друзях" різні персонажі виходили на предній план, але Дженніфер завжди залишалася першою фавориткою. Навіть її зачіску почали копіювати жінки в усьому світі. Спершу акторку це настільки дратувало, що вона почала її ненавидіти і обіцялася весь час носити капелюха - автори серіалу дозволили їй змінити імідж, але це абсолютно не вплинуло на її популярність. В останніх трьох сезонах "Друзів" Дженніфер одержувала платню в один мільйон доларів за серію. Крім того, за участь у цьому шоу акторка була п'ять разів номінована на "Еммі". Це був спражній успіх.

Паралельно зі зйомками в "Друзях" Еністон однією з перших з акторського складу серіалу почала зніматися у великому кіно. ЇЇ запрошують на головні і другорядні ролі різнопланових фільмів. Перша велика кінороль Дженніфер у фільме "Тільки вона єдина" (She's the One) показала, що актриса не боїтся виглядати на екрані негарною. В цьому фільмі вона зіграла неохайну дружину маклера з Волл-стріт, яка виглядала просто страшною у порівнянні з коханкою у виконанні Кемерон Діаз.

Черговою, паралельною з серіалом, роботою стала роль у малобюджетній комедії "Портрет досконалості" (Picture Perfect), яка розповідає про світ рекламного бізнесу. Партнером Еністон по цьому фільму був Кевін Бейкон, в якого в дитинстві Дженні навіть була трішки закохана, і тому, коли опинилася в одному кадрі з ним, страшенно хвилювалась. Але Кевін допоміг їй сконцентруватися і чудово попрацювати в парі.

У 1998 році Еністон знялась в комедії "Об'єкт мого захоплення" (The Object of My Affection), де вперше зустрілася з менш легковажною тематикою і більш серйозним режисером - Ніколасом Гітнером. Еністон зіграла молоду мешканку Нью-Йорка, котра пишається тим, що не має забобонів - довідавшись про свою вагітність героїня пропонує своєму приятелю-гею, разочарованому в коханні, стати її супутником життя і замінити батька майбутній дитині. Для того, щоб отримати роль Еністон довелося перечитати всю історію до кінця і пройти кінопроби нарівні з усіма іншими кандитатами. Сама Дженніфер зізнавалась, що страшенно хвилювалась, думала що грає погано і ніколи навіть не уявляла, що колись буде зніматися у Ніколаса Гітнера.

Після такого досвіду роботи від Еністон всі очікували участі у чомусть на кшталт шекспірівської екранізації, але актриса в вкотре здивувала шанувальників, відзнявшись у 1999 році у хуліганській cатиричній комедії "Офісний простір" (Office Space), режисера Майка Джаджа. І так щороку для Дженн знаходилися ролі, в роботі над якими одночасно зі зйомками в серіалі, актриса отримувала новий досвід в новому амплуа. Найуспішнішим роком став 2003, коли акторка паралельно знімалася на трьох знімальних майданчиках - серіалу "Друзі" і фільму "Брюс всемогутній" (Bruce Almighty), а також картини "А ось і Поллі" (Along Came Polly), в якій Джен склала пару Бену Стіллеру.

Найбільш успішною виявилася комедія "Брюс всемогутній" (Bruce Almighty), де Еністон зіграла подругу головного героя у виконанні Джима Керрі - касові збори фільму склали 243 мільйони доларів США. "Поллі" теж виявилася досить популярною, але за зборами так і не наблизилася до "Брюса".

Успішно продовжуючи свою карєру у 2005-2006 роках Еністон отримала ще декілька крупних ролей в кіно - в стрічках "Ходять чутки" (Rumor Has It) та "Ціна зради" (Derailed) про звичайного чоловіка, вплутаного в тенета парочки шантажистів. Та особливою стрічкою стала романтична комедія "Розлучення по-американськи" (The Break-Up) - екранна пара головних героїв у виконанні Еністон та Вінса Вона не лише успішно зобразила весь негатив розлучення подружжя, а й тривалий час після цього зустрічалася в реальному житті. "Розлучення" заробило в чотири рази більше грошей, аніж на нього було витрачено - відтепер гонорари Джен за роботу над кожним фільмом сягнули 5-8 мільйонів доларів.

Натомість одноманітність свого амплуа надто очевидно їй набридло, та поки що їй продовжують пропонувати одні і ті самі ролі дещо цинічної малоемоційної жінки. Такою була її Дженні Гроган зі зворушливої "драматичної комедії" "Марлі і я" (Marley and Me) про подружжя, чиє життя обертається довкола примхливої собаки, такою ж стала і Ніколь Херлі з "Полювання на колишню" (The Bounty Hunter) - жінка, яка через прикру помилку потрапила до списку розшукуваних осіб, що дало шанс познущатись над нею колишньому чоловікові-"мисливцю за головами" у виконанні знаменитого Джерарда Батлера. Та й Бет з провальної мелодрами "Обіцяти - ще не одружитись" (He's Just Not That Into You) теж не надто відрізнялась емоційністю - втім невдача цієї стрічки не була жодним чином пов'язана з Джен. Та схоже це вже набридло самій Еністон, тож вона почала потроху брати участь у подіях й з іншого боку камери, зокрема у фільмі "Заміна" (The Switch) Джен не лише зіграла головну роль, а ще й виступила продюсером. Чи змінило це щось, українські глядачі зможуть оцінити вже наприкінці цього літа. 

Сама ж Еністон відпочивати не збирається - на останніх стадіях виробництва вже знаходиться чотири стрічки, серед них комедія з Адамом Сендлером "Just Go with It" про хірурга, який боїться зобов'язань, котрих вимагає від нього подруга, і тому просить свою секретарку у виконанні Еністон зіграти роль своєї дружини, мюзикл "Дівчата Горі" (The Goree Girls) про вісьмох ув'язнених жінок, які примудрились в стінах свого місця утримання створити жіночий кантрі-ансамбль, та ще одна комедія "Жахливі шефи" (Horrible Bosses) з цілою плеядою зіркових акторів (Колін Фарел, Джейсон Бейтман, Чарлі Дей та Джеймі Фокс), яка розповідає про змову працівників однієї компанії з метою вбивства своїх тиранічних начальників.

Особисте життя.

На початку своєї кар'єри Дженніфер зустрічалася з вокалістом гурту Counting Crows- Адамом Дуріцем, але зв'язок тривав не довго. З приходом популярності, Дженніфер отримала численну кількість прихильників, як в Америці, так і в Європі - фанати стали цікавитися її особистим життям, створювати фан-сайти різними мовами. Деякий час на сторінках американської преси, інтернет-сайтах освітлювали роман Дженніфер з колишнім коханим Сандри Баллок - Тейтом Донованом, але Дженні приготувала для фанатів більший сюрприз.

Спочатку поповзли чутки про її роман з Бредом Піттом, потім почалося полювання папарацци, зрештою парі довелося розкрити свою таємницю. Їхній роман тривав декілька років і закінчився весіллям - фанати жваво обговорювали дату і місце одруження, а їхні унікальні обручки хотіла собі мати ледь не кожна наречена в світі. Тепер Дженніфер офіційно змінила своє прізвище на "Пітт", але для всіх і надалі називала себе Еністон.

Молодята придбали собі величезний будинок в Беверлі-Гіллз, де їх часто ловили в об'єктив набридливі папарацци. Хоч, здавалося, ніщо не заважало парі надалі жити щасливим подружнім життям, проте у 2005 році, через два роки прожитих у шлюбі пара заявила про розрив. ЗМІ називали різні причини розриву, допитувалися у самих акторів, але чіткої відповіді так і не дістав ніхто - одні сходяться на зацикленості Дженніфер на роботі і небажанні мати дітей, інші стверджують про роман Пітта, який вже тоді почався у нього з Анджеліною Джолі.

Якби там ни було, але тепер Дженніфер одинока. Одного часу вона зустрічалась з Вінсом Воном, згодом примітили, що вона частенько виходить "в світ" з Джоном Майєром. Втім, поки що Дженніфер цілком віддається роботі, своїм домашнім улюбленцям, яких у неї двоє - корґі-тер'єр Норман та біла німецька вівчарка Доллі, та благодійністю. Хоч у Джен нема своїх дітей, та вона є членом спілки допомоги мексиканського дитбудинку в Тіхуані та брала участь в підтримці дитячого шпиталю СентДжуд. Еністон також допомогає тваринам - разом з Беном Стіллером, Вуді Харрельсоном та Кортні Кокс вона виступала проти масового знищення дельфінів. Вона також допомагала фондам постраждалих на Гаїті, а за успіхи на ниві відстоювання прав людей з нетрадиційною орієнтацією її навіть нагородили в 2007 році премією "GLAAD's Vanguard Award".

Фільмографія:

  1. Horrible Bosses (2011)
  2. The Goree Girls (2011)
  3. Wanderlust (2011)
  4. Just Go with It (2011)
  5. Заміна (The Switch) (2010)
  6. Полювання на колишню (The Bounty Hunter) (2010)
  7. Кохання трапляється (Love Happens) (2009)
  8. Обіцяти - ще не одружитись (He's Just Not That Into You) (2009)
  9. Марлі і я (Marley and Me) (2008)
  10. 30 Рок (30 Rock) (2008) - серіал, 1 епізод
  11. Управління (Management) (2008)
  12. Бруд (Dirt) (2007)- серіал, 1 епізод
  13. Розлучення по-американськи (The Break-Up) (2006)
  14. Друзі із грошима (Friends with Money) (2006)
  15. Ходять чутки (Rumor Has It) (2005)
  16. Ціна зради (Derailed) (2005)
  17. Друзі (Friends) (1994-2004) -серіал, 238 епізодів
  18. А ось і Поллі (Along Came Polly) (2004) .... Polly Prince
  19. Брюс Всемогутній (Bruce Almighty) (2003)
  20. Цар Гори (King of the Hill) (2003) - серіал, 1 епізод
  21. Незалежність: Наша історія (Freedom: A History of Us) (2003) - серіал, 1 епізод
  22. Хороша дівчинка (The Good Girl) (2002)
  23. Рок-зірка (Rock Star) (2001)
  24. Сталевий гігант (The Iron Giant) (1999) озвучення
  25. Південний парк (South Park) (1999) - озвічення, 1 епізод
  26. Офісний простір (Office Space) (1999)
  27. Геркулес (Hercules) (1998) - серіал, 1 епізод
  28. Об'єкт мого захоплення (The Object of My Affection) (1998)
  29. Тонка рожева лінія (The Thin Pink Line) (1998)
  30. Ідеал, що вислизає ('Til There Was You) (1997)
  31. Портрет досконалості (Picture Perfect) (1997)
  32. Тільки вона єдина (She's the One) (1996)
  33. Принц зі снів (Dream for an Insomniac) (1996)
  34. Партнери (Partners) (1996) - серіал, 1 епізод
  35. (Muddling Through) (1994) - серіал, 9 епізодів
  36. Закон Берка (Burke's Law) (1994) - серіал, 1 епізод
  37. Голова Германа (Herman's Head) (1992-1993) - серіал, 2 епізоди
  38. Лепрекон (Leprechaun) (1993)
  39. Квантовий стрибок (Quantum Leap) (1992) - серіал, 1 епізод
  40. Ферріс Бюллер (Ferris Bueller) (1990-1991) серіал, 13 епізодів
  41. Табір Кукамонга (Camp Cucamonga) (1990) телефільм
  42. Моллой (Molloy) (1990)- серіал, 2 епізоди

 

  
Коментарі читачів

You must javascript enabled to use this form

Іменинники
27 червня
logo
logo

Тобі Магуайр (42)
logo
logo

Изабель Аджані (62)
logo
Хостинг та підтримка надані
Украинский портАл Ua-links каталог сайтів Украинская Баннерная Сеть
UA TOP Bloggers BlogMemes.ru